Blog

Recherchebureau inschakelen voor een ziekteverzuim onderzoek? Bel DPR Nederland

Recherchebureau inschakelen voor een ziekteverzuim onderzoek? Bel Recherchebureau DPR Nederland

Als eigenaar van een onderneming zijn er een hoop zaken die bij het ‘baas-zijn’ komen kijken. U heeft te maken met personeel die stuk voor stuk beschermd zijn middels AVG-wetgeving en hebben veel meer rechten dan u als werkgever. Heeft u een vermoeden dat uw werknemer zich te vaak ziekmeldt, terwijl dit niet terecht is? Het lijkt soms alsof u met de armen tegen de muur staat als het op dit soort kwesties aankomt. Hoe kunt u bewijzen dat deze werknemer misbruik van zijn of haar rechten maakt, wat uw bedrijf een hoop geld kost? U kunt een recherchebureau inschakelen en een ziekteverzuim onderzoek inzetten via Recherchebureau DPR Nederland.

Een valse ziekmelding

Er zijn heel veel redenen dat een werknemer zich ziek kan melden. Hij of zij kan zich fysiek slecht voelen, maar ook mentaal niet goed in zijn vel zitten. Als werkgever mag u niet vragen naar de reden van ziekmelding, wat het ontzettend moeilijk maakt om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Als werkgever begeeft u zich al snel op glad ijs en de werknemer kan zich altijd beroepen op privacy. U kunt wel vragen hoe lang de werknemer verwacht zich ziek te melden en of het werk overgedragen mag worden aan een andere collega. Mocht u de situatie niet vertrouwen, dan kunt u het beste als eerste de Arboarts inschakelen. Deze fungeert als tussenpersoon en kan bemiddelen tussen u en de werknemer. De arts zal de gezondheid van de medewerker zeer serieus nemen, maar kijkt ook naar de rechten van de werkgever. Hiermee kunt u echter nooit volledig achterhalen of uw werknemer daadwerkelijk ziek is en of er een valse ziekmelding gedaan is. De bedrijfsarts heeft namelijk geheimhoudingsplicht en mag niet over de oorzaak van de ziekte praten met de werkgever. Dit maakt deze kwestie zeer complex, waardoor u soms op andere manieren te werk zal moeten gaan.

Inschakelen van recherchebureau

Wanneer de maat vol is en u de zoveelste ziekmelding hebt ontvangen van dezelfde medewerker, is het geen gek idee om met Recherchebureau DPR Nederland in contact te komen. Wij bespreken de situatie met u en besluiten of overgaan tot een ziekteverzuim onderzoek noodzakelijk is. Als u bijvoorbeeld geluiden hoort via andere collega’s of via sociale media dat de medewerker in kwestie helemaal niet ziek is, dan is het tijd om aan de bel te trekken. Vervolgens zal een van onze rechercheurs uw medewerkers een paar dagen observeren, zodat er gecontroleerd kan worden of de medewerker echt ziek is of zich ziek voordoet. Met het opgestelde rapport kunt u vervolgstappen ondernemen, mocht dit nodig zijn.

Afweging van de risico’s

U kunt zich voorstellen dat er aardig wat risico’s verbonden zijn aan een ziekteverzuim onderzoek door een recherchebureau. Wanneer de werknemer erachter komt dat hij of zij in de gaten gehouden wordt, ontstaan er een hoop emoties als woede, wantrouwen en opstandigheid. Toch moet dit u niet weerhouden van het opzetten van het onderzoek, want veel werkgevers trekken eigenlijk te laat aan de bel. Het taboe is inmiddels doorbroken, want veel rechtbanken accepteren een snellere inzet van recherchebureaus. Uiteindelijk gaat het ook om de gezondheid van uw eigen bedrijf, waar u het natuurlijk graag voor opneemt. Wij helpen u hierbij. Hoe zo’n onderzoek er precies uitziet leest u hier.

× WhatsApp