Een zieke werknemer controleren, mag dat? Hoe zit het met privacy?
Een zieke werknemer controleren, mag dat?
Als je personeel aanneemt is de kans groot dat ze zich eens in de zoveel tijd ziekmelden. Of ze daadwerkelijk ziek zijn, niet in staat zijn om te werken of gewoon een dag vrij nodig hebben, zal je als werkgever niet snel weten. Soms kan je als werkgever voldoende redenen hebben om een werknemer niet volledig te vertrouwen in zijn of haar ziekmelding, waardoor je het zou willen controleren. Het kost je immers een hoop geld en het werk gaat gewoon door. Maar mag je je werknemers zomaar controleren als ze zich ziekgemeld hebben? Hoe zit het met privacy en waar kun je de grens trekken als werkgever? We leggen het je graag uit.
Is je wantrouwen terecht?
De eerste vraag die je je als werkgever moet stellen is of jouw wantrouwen richting je medewerker terecht is. Meld deze persoon zich vaker ziek of is het eenmalig? Heb je het idee dat ze andere activiteiten op de planning hebben staan, waar ze ook een vrije dag voor hadden kunnen aanvragen? Krijg je signalen vanuit andere medewerkers over deze persoon dat er iets niet zou kloppen of zie je berichten op sociale media voorbijkomen die jou een apart gevoel geven? Als werkgever moet je erg oppassen met het doen van uitspraken hierover, want je kunt niet zomaar iemand beschuldigen van onterecht ziekmelden. Dit kan ontzettend schadelijk zijn voor jullie werkrelatie en kan mogelijk zelfs tot ontslag leiden. Uiteraard wil je dat voorkomen, dus zal je professioneel en secuur te werk moeten gaan. Vraag je medewerker bijvoorbeeld niet waar hij of zij last van heeft, maar hoe lang je kunt rekenen op afwezigheid. Zo voer je ‘slechts’ een zakelijk gesprek, zonder dat je medewerker zich direct aangevallen of gecontroleerd voelt. Op basis van deze informatie kun je verdere stappen ondernemen.
Hoe ver mag en wil je gaan?
Als je medewerker verwacht dezelfde week weer aanwezig te zijn, kun je het misschien beter laten voor wat het is. Dit geldt natuurlijk wel met de kanttekening dat het niet te vaak voorkomt. Als werkgever moet je er echt voor zorgen dat je zelf zo veel mogelijk afstand houdt, dus ga niet zelf langs bij je personeel. Dit komt zeer wantrouwend over en kan een bedreiging lijken, ook al is het misschien goed bedoeld. Je kunt wel van de medewerker vragen zich te melden op het spreekuur van de arbodienst (mits dit natuurlijk mogelijk is), die voor jou kunnen controleren of hij of zij echt niet in staat zijn om te werken. Hoewel de Arboarts jou niets mag vertellen over de aard van de ziekte, kan deze wel beoordelen of er nog werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden.
Schakel een bedrijfsrecherche in
Wanneer je de situatie echt niet vertrouwt kun je een privé detective of bedrijfsrecherche inschakelen die jouw medewerker een aantal dagen zal observeren. Veel werkgevers vinden dat lastig, omdat ze niet precies weten of dit de privacy van de medewerker niet ernstig schendt. Toch is het volgens de wet mogelijk om een bedrijfsrecherche in te schakelen, mits je hier echt aantoonbaar goede redenen voor hebt. Twijfels bij je zieke medewerker? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een uitgebreide intake. Zodat onze bedrijfsrechercheurs het gerechtvaardigd belang kunnen toetsen en eventueel analyseren voor de haalbaarheid van het ziekteverzuim onderzoek.
Een bedrijfsrecherche inhuren gaat als volgt in zijn werk. We plannen een intakegesprek in en bespreken de medewerker en een plan van aanpak. Vervolgens gaat er een rechercheur op pad om jouw medewerker te toetsen. Er zal bewijsmateriaal gemaakt worden door middel van video opnames of foto’s, welke je in het ergste geval bij een advocaat of rechtbank zou kunnen gebruiken. Er volgt een digitaal onderzoek, bijvoorbeeld of de medewerker fouten heeft gemaakt wat betreft activiteit op social media. Tot slot volgt er een eindrapport, waarin je als werkgever inzicht krijgt van de situatie. Zo weet je direct of jouw medewerker te vertrouwen is en daadwerkelijk ziek op bed ligt, of dat je een stevig gesprek moet gaan voeren over de onterechte ziekmelding. Uiteraard kunnen wij u bijstaan in dit gesprek mocht u dit fijner vinden, zodat u er niet alleen voor staat. Meer weten over ziekteverzuim onderzoek, verzuimfraude en/of verzuimcontrole? Neem gerust contact met ons op.